Het mysterie van de snelle radioflitsen

Dr. Leon Oostrum

Dit zou de eerste lezing in het nieuwe jaar worden, maar vanwege de verlenging van de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus blijft de Wethouder Verheij sporthal ook de komende weken nog gesloten. Dit betekent dat deze lezing hier deze maand geen doorgang kan vinden. In het volgende VSA seizoen wordt deze lezing dan alsnog gehouden op 20 september 2021.

We weten dat radiopulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden. In 2007 vonden astronomen in een pulsarzoektocht echter een extreem korte en felle flits die van zeer ver buiten ons Melkwegstelsel kwam. Uit de vertraging van het radiolicht, bleek de flits namelijk een afstand van 4 miljard (!) lichtjaar te hebben overbrugd. Van heel ver buiten de Melkweg, en heel lang geleden uitgezonden dus. Nu, ruim tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB's) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er meer dan honderd gevonden, maar we weten niet exact waardoor ze veroorzaakt worden.

Sinds 2019 wordt met het brede blikveld van Apertif op de Westerbork radiotelescope in `real-time' gezocht naar nieuwe FRB's met GPU supercomputer ARTS, de snelste computer van Nederland. Met de andere grote radiotelescoop in Nederland, LOFAR, bepalen we daarna heel precies waar de flitsen vandaan komen. Het doel is daaruit op te maken hoe deze enorm felle radio flitsen worden gemaakt.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.