Lezingen 2021

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit was altijd op een dinsdagavond maar is dit jaar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus verplaatst naar de maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2021:

Het ontstaan van de Maan

Prof. dr. Wim van Westrenen

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2022 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

In verband met de meest recente maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal vanaf 20:00 uur gesloten. De lezing gaat wel door, maar dan via een Zoom verbinding. Nadere details hierover zijn op 18 november per e-mail gedeeld. Wilt u deze ook ontvangen, registreer dan uw mailadres rechtsonder op deze pagina.

Het klassieke model voor de vorming van onze Maan, ontwikkeld rond 1975, gaat uit van een botsing tussen onze jonge Aarde en een planeet ter grootte van Mars, genaamd Theia. Volgens dit model zijn de brokstukken van deze botsing zijn deels in een baan om de Aarde terechtgekomen, en samengeklonterd tot de Maan. Computersimulaties van deze botsing voorspellen dat meer dan de helft, en misschien wel 90 procent, van het materiaal dat de Maan vormt afkomstig is van Theia, niet van de Aarde.

De Gaia hemel: versie 2.0

Dr. Anthony G.A. Brown

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden.

Het mysterie van de snelle radioflitsen

Dr. Leon Oostrum

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus dienen wij het aantal bezoekers bij onze lezingen in de Wethouder Verheij sporthal beperkt te houden. We kunnen dan met een aangepast tafelplan onderling meer afstand houden in dezelfde of zelfs een iets grotere ruimte. Mede om deze reden is de lezing ook verplaatst van de gebruikelijke dinsdag- naar de maandagavond.
Om teleurstellingen bij de zaaltoegang te voorkomen dient u zich dit najaar (in ieder geval voor deze lezing) via e-mail tot twee dagen vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dienen een aantal regels in acht te worden genomen om de lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Zie hiervoor het artikel op de home pagina met het volledige protocol.

We weten dat radiopulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden. In 2007 vonden astronomen in een pulsarzoektocht echter een extreem korte en felle flits die van zeer ver buiten ons Melkwegstelsel kwam. Uit de vertraging van het radiolicht, bleek de flits namelijk een afstand van 4 miljard (!) lichtjaar te hebben overbrugd. Van heel ver buiten de Melkweg, en heel lang geleden uitgezonden dus. Nu, ruim tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB's) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er meer dan honderd gevonden, maar we weten niet exact waardoor ze veroorzaakt worden.

Aurora

Thea Schenk

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

In verband met de meest recente maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal de komende weken nog gesloten. Dit betekent ook dat deze lezing hier deze maand geen doorgang kan vinden. In het volgende VSA seizoen wordt deze lezing dan alsnog gehouden op 24 januari 2022.

Aurora, oftewel poollicht, is een spectaculair lichtverschijnsel dat zich voordoet rond de Noord- en Zuidpool. In deze lezing wordt de geschiedenis van aurora’s besproken en ook enkele legendes. Wat is de invloed van de zonnewind en van de magnetische velden van de aarde op de kleur van de aurora? Wat is ruimteweer en kunnen we aurora ook op andere planeten zien? Ook wordt praktische informatie gegeven: waar is goede informatie te vinden over aurora en veel praktische tips over het fotograferen van aurora. De lezing is rijk geïllustreerd met figuren en foto's.