Deep Space Communicatie

Arjan Kievits

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus dienen wij het aantal bezoekers bij onze lezingen in de Wethouder Verheij sporthal beperkt te houden. We kunnen dan met een aangepast tafelplan onderling meer afstand houden in dezelfde of zelfs een iets grotere ruimte. Mede om deze reden wordt de lezing ook verplaatst van de gebruikelijke dinsdag- naar de maandagavond.
Om teleurstellingen bij de zaaltoegang te voorkomen dient u zich dit najaar via e-mail tot twee dagen vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dienen een aantal regels in acht te worden genomen om de lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Zie hiervoor het artikel op de home pagina met het volledige protocol.

De lezing gaat over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe ruimtevaartuig New Horizons zijn foto's van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie nog eens kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie. En natuurlijk enkele prachtige foto's van ons zonnestelsel.

New Horizons

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • draadloze communicatie in het algemeen;
  • electromagnetische straling, (radio)golven, antennes, signalen, power, etc.;
  • Deep Space ruimtevaartuigen en hun communicatie;
  • klein beetje digitale techniek en modulatie;
  • verzenden van een foto;
  • Deep Space Network.

Er komt wat techniek aan bod, we gaan ook nog een beetje rekenen. En er wordt een uitstapje naar Wi-Fi gemaakt, wat iedereen natuurlijk kent. Waarom? Tja, dat is nog even afwachten. Het wordt in ieder geval een leuke en informatieve avond!


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.