Lezingen 2018

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2018:

Het heelal gevuld met onzichtbare deeltjes

Prof. dr. Patrick Decowski

Door een gemiddeld mens gaan 700 triljoen neutrino’s per seconde zonder dat ze ooit opgemerkt worden. Toch hebben experimenten aangetoond dat deze spookachtige deeltjes bestaan, alhoewel het 25 jaar heeft geduurd voordat de neutrinohypothese was bewezen. Er zijn sterke astronomische aanwijzingen voor het bestaan van nog andere deeltjes: zogenaamde donkere materie waarvan wij niet precies weten wat het is.

Zwaartekrachtgolven

Prof. dr. Chris van den Broeck

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

Sinds 2015 hebben de twee Advanced LIGO observatoria in de VS met regelmaat zwaartekrachtsgolf-signalen gedetecteerd die afkomstig zijn van samensmeltende dubbele zwarte gaten, en sinds kort is ook Advanced Virgo in staat om deze golven te zien. In de zomer van 2017 kwam er de spectaculaire ontdekking van samensmeltende neutronensterren, gevolgd door een flits van gammastraling; later werd ook de nagloed van de botsing waargenomen met optische en andere telescopen.

Cartografie van de Sterrenhemel

Wil Tirion

De laatste jaren is er heel wat veranderd in het vervaardigen van sterrenkaarten en atlassen  Aan de hand van een presentie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (ofwel cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude hemelkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag.

Jubileum bijeenkomst

Deze lezing markeert het 100-jarig bestaan van onze vereniging. Op 15 februari 1918 is de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (AWSK) opgericht. Deze vereniging bestaat nu nog steeds als onderdeel van de Volkssterrenwacht Amsterdam (VSA).

Ons jublieum vieren we met een speciale lezing en receptie op een bijzondere locatie bij het ARTIS Planetarium. Demonstraties met de oude Zeiss planetarium projector zullen voor een historische ambiance zorgen.